Loading...
Buscar

Sabíeu que una sola pastilla de certs medicaments pot ser letal per un infant (One pill killers)? 

Estem a casa dels avis. El nen ha anat a l’habitació i s’ha pres una (o dues?) pastilles de les que pren l’avi. Fa estona que ha passat, però fins ara no ens n’hem adonat. El nen està perfectament bé. Cal fer alguna cosa? Una única pastilla pot ocasionar-li algun problema?

Molts medicament poden causar intoxicació en els infants si els prenen accidentalment, però alguns són altament tòxics fins i tot en dosis petites. La ingesta d’una única pastilla d’alguns medicaments per adults pot ser potencialment letal en els infants. Alguns fàrmacs (One pill killers – una pastilla pot matar) arriben a assolir una dosis letal per un infant de 10 kg amb un sol comprimit.

Alguns dels medicaments potencialment letals en una única dosis pels infants són fàrmacs d’ús freqüent i inclouen pastilles per controlar la tensió arterial, medicines per al cor, per a la diabetis, els analgèsics opiacis o alguns antidepressius. La ingesta per part d’un infant d’algun d’aquests fàrmacs obliga a fer una consulta.

Sempre és preferible prevenir que curar (que lamentar). Els pares, però també avis i familiars que conviuen amb els infants, heu de recordar les mesures de seguretat pels fàrmacs a casa:

  • Mantingueu sempre els medicaments fora de l’abast dels infants. Deixeu els medicament en una farmaciola no accessible als petits.
  • Mantingueu els medicament en el seu envàs original. Molts medicaments tenen un tap de seguretat per evitar que els infant el puguin obrir.
  • Els organitzadors de pastilles són una eina molt útil per recordar tots els fàrmacs a prendre, però als ulls d’un infant petit és una autèntica i temptadora caixa de llaminadures que cal treure del seu abast.
  • No preneu medecines davants dels infants. Els infants són grans imitadors i tard o d’hora voldran fer-ho ells.
  • Feu un ús responsable dels medicaments. No emmagatzemeu fàrmacs a casa. Recicleu adequadament els medicaments caducats.
  • Tingueu a mà el telèfon de Sanitat respon 061 i no dubteu en consultar.
Els fàrmacs (Buprenorfina-naloxona, Diltiazem, Glibencamida, Glipizida, Dapsona, Hidroxicloroquina, Metadona, Morfina, Oxicodona, Propafenona, Tapentadol, Tramadol, Teofilina, Verapamilo i Ziprasidona) poden arribar a dosis letals en infants petits amb un sol comprimit. Altres fàrmacs (Amitriptilina, Bupropion, Clorpromazina, Cloroquina, Clozapina, Codeïna, Difenhidramina, Flecainida, Hidromorfona, Isoniazida, Lamotrigina, Nifedipino, Olanzapina) poden ser  igualment letals en un infant petit  amb només 2-3 comprimits.

 

 

Dr. Fco. Codina Garcia

ABS Malgrat-Palafolls

Servei de Pediatria

Corporació de salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X