Loading...
Buscar

Un any de vacunació contra la COVID-19: 1,4 milions de dosis administrades i 2.000 professionals implicats, a la Regió Sanitària Girona

  • La immunització infantil i l’avanç de les dosis de record aquest mes de desembre tanquen un any marcat per la campanya de vacunació

La Regió Sanitària Girona, i el conjunt de Catalunya, va iniciar ara fa un any –el 27 de desembre de 2020- una fita històrica en la lluita contra la COVID-19: l’inici de la vacunació. L’arribada dels primers vaccins de Pfizer-BioNTech va permetre donar el tret de sortida a la cursa cap a la immunització, començant per les residències de gent gran (residents i treballadors) i pel personal sanitari de primera línia. En el cas de la Regió es van rebre en aquella jornada 75 vaccins en un primer enviament, que es van administrar a residents i treballadors de la residència de gent gran Creu de Palau de Girona, concretament a 56 residents i 19 treballadors. L’Esteve Font Nicolàs, de 93 anys, va ser el primer gironí en rebre-la, seguit de l’auxiliar de geriatria Imma Fornells Sala. Des d’aleshores i fins l’actualitat, s’han administrat més d’1,4 milions de dosi (entre primeres, segones i de record) el que ha permès assolir una cobertura en pauta completa del 73% en el total de la població.

Al llarg de l’any, la vacunació s’ha estès progressivament entre diferents col·lectius i franges d’edat, prioritzant els més exposats i vulnerables a la COVID-19. Primer van ser les residències i el personal sanitari de primera línia i el 9 de febrer s’obria per als col·lectius professionals prioritzats (la resta de professionals d’altres branques de la salut, funcionaris de presons i agents dels cossos de seguretat i d’emergències). Dues setmanes després, el 18 de febrer, s’encetava la vacunació per al personal de tots els centres educatius de fins a 55 anys i el 7 d’abril va ser la data en què la vacuna es va ampliar a la població general. Va ser aleshores quan es va obrir per franges d’edat, en ordre descendent, ja que la població de més edat té més risc de patir complicacions si emmalalteix de coronavirus. Així doncs, es va començar pels majors de 70 anys i progressivament en el transcurs de l’any es van obrir la resta de grups d’edat a mesura que s’incrementava l’arribada de vacunes, fins que el passat 15 de desembre s’hi van incloure els infants de 5 a 11 anys.

Vacunació Calella 2 Vacunació Blanes 2 Vacunació Calella 6

L’inici de la vacunació és el punt final d’un llarg procés científic i d’investigació contra la COVID-19. El desenvolupament de vaccins va ser un repte sense precedents per poder controlar la pandèmia i s’ha evidenciat a l’hora de prevenir quadres clínics de gravetat.

El desplegament de la campanya ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d’infermeria amb la coordinació de l’Agència de Salut Pública i ha comptat també amb la participació d’equips d’infermeres voluntàries i jubilades que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències. En el conjunt de l’estratègia vacunal hi han treballat més de 1.300 infermers i infermeres i prop de 650 personal administratiu. Els professionals han portat la immunització contra la COVID fins a nuclis aïllats, de difícil accés i també a domicilis. Així mateix, també s’han fet accions amb equips de vacunació mòbils per vacunar col·lectius socialment vulnerables, com ara les persones en situació de sensellarisme o bé els temporers de la campanya agrària de recollida de la fruita. En aquest darrer cas, es van administrar 358 vacunes a treballadors temporers.

L’obertura dels punts de vacunació massiva
A mitjans d’abril, coincidint amb l’inici de la vacunació general i per tal de desenvolupar l’estratègia de vacunació massiva, es van habilitar diferents espais cedits per Ajuntaments o altres administracions i entitats. En total, es va comptar amb la cessió de més d’una seixantena d’espais municipals externs als centres d’atenció primària on desenvolupar la campanya de vacunació a la població general i gestionats directament pels equips d’atenció primària.

Els espais es van dividir en tres tipologies segons el seu abast: uns d’addicionals als CAP i que donaven cobertura a l’Àrea Bàsica de Salut; uns altres de cobertura supramunicipal (ubicats a Ripoll, Olot, Figueres, Sant Antoni de Calonge, Blanes i Calella); i un tercer al Palau Firal de Girona que es va posar en funcionament el 19 d’abril com a punt de vacunació massiu a la regió. L’ús d’aquests espais amb major capacitat ha estat determinant per avançar amb la vacunació. Tant és així que de les 1,4 milions de dosis posades a la Regió, el 49,1% s’han administrat en punts vacunació massiva, el 46,3% en CAP i hospitals i el 4,6% restant en equips mòbils.

En el transcurs de l’estratègia vacunal també s’han impulsat nombroses Maratons de vacunació amb l’objectiu d’accelerar la immunització de la població i de facilitar l’accés de la ciutadania a les vacunes. La primera experiència de Marató de Vacunació sense cita la va realitzar l’equip dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) a la Bisbal d’Empordà el 26 de maig i davant els bons resultats obtinguts es va decidir estendre-ho a altres municipis. Així mateix, també es van impulsar jornades de vacunació sense cita, una estratègia que va agafar força durant el mes d’agost, ja que es va estendre a tots els punts massius, i que segueix vigent en l’actualitat amb accions concretes. En conjunt, entre Maratons i jornades sense cita s’han fet prop de 400 accions a la Regió.

A finals de setembre, l’estratègia de vacunació va encetar una nova fase. La vacunació es va traslladar dels punts massius als centres d’atenció primària, fet que va comportar el tancament dels centres de gran capacitat, com ara el Palau Firal de Girona, entre d’altres. En aquesta etapa, les infermeres dels CAP van compaginar -amb molt d’esforç- dues campanyes de vacunació: la de la grip i la de COVID, que va coincidir també amb l’administració de la dosi de record a les residències al llarg dels mesos de tardor.

   

Vacunació pediàtrica i dosi de record
A les portes de final d’any la vacunació segueix guanyant terreny amb la immunització dels infants de 5 a 11 anys, l’avanç de la dosi de record, vacunats amb Janssen i AstraZeneca i les primeres dosis a partir de 12 anys. Tal com ha succeït en el transcurs de tota la campanya, els punts vacunals s’han anat adequant al ritme i capacitat del sistema sanitari. És per això que ha sigut necessari disposar de nou espais externs als CAP amb major capacitat. Aquest any es tanca amb un total de nou punts de vacunació pediàtrica: el Molí de l’Anguila de Figueres, el Casal Marià d’Olot, la Sala Eudald Graells de Ripoll, la seu de la Generalitat a Girona, el Pavelló Els Saioners de Santa Coloma de Farners, la Bòbila de Palafrugell, el Local Mas Enlaire de Blanes, l’Espai Mercat de Calella i l’Hotel Pineda Splash de Pineda de Mar. Set d’ells també acullen vacunació a majors de 12 anys, tant primera vacunació com segones dosis i de record (Figueres, Olot, Ripoll, Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes i Calella).

Si el 27 de desembre de fa un any se celebrava l’entrada de la vacuna a les residències, 365 dies després els centres residencials ja han assolit un 98,5% de cobertura en pauta completa i un 90% en la dosi de record. També la tenen el 76,7% de les persones no residents d’entre 70 o més anys i en el cas de les persones entre 60 i 69 anys, la cobertura és del 60,8%.

Accesibilidad
X