La vacunació infantil és una estratègia de primer ordre per prevenir i, en alguns casos, eradicar algunes malalties que podrien ser molt greus per a tota la població. Periòdicament es revisen els calendaris de vacunacions sistemàtiques i es van afegint vacunes noves, la majoria de les quals són d’administració gratuïta per a tots els nens. Tot i així encara hi ha algunes vacunes que no són finançades i per tant les famílies que decideixen posar-les han de pagar-les de la seva butxaca. Cal dir, que aquestes vacunes, encara que no siguin gratuïtes, també són recomanades pels professionals de la salut, ja que prevenen malalties potencialment greus.
Una d’elles és la vacuna contra el meningococ B, que és el causant de la majoria de meningitis bacterianes a la població infantil i adulta jove que, encara que per sort, són poc freqüents poden arribar a ser molt greus causant mortalitat o deixant seqüeles importants. Aquesta vacuna es pot administrar a partir dels 2 mesos d’edat i segons l’edat d’inici s’han d’administrar més o menys dosis (dues dosis a partir dels 2 anys d’edat), tot i que la recomanació és començar a posar-la el més aviat possible.
En alguns casos, en especial en adolescents que han de viatjar a zones de risc, també es recomana administrar la vacuna contra el meningococ dels serogrups A, C, W135 i Y, ja que també pot causar meningitis greus.
L’altra vacuna que no està finançada és contra el rotavirus. Aquesta protegeix del virus que causen gran part de les gastroenteritis agudes amb risc de deshidratació, especialment entre els nens més petits, i per tant, l’interès és vacunar els lactants a partir dels 2 mesos d’edat. S’administra per via oral en 2 o 3 dosis segons el preparat.
Recordeu: les vacunes no finançades no vol dir que no siguin recomanables. És important que les pugueu administrar als vostres fills. Tot i així, si teniu qualsevol dubte, consulteu al vostre pediatre o infermer de pediatria.
Dr. Josep A. López
Servei Pediatria
CAP de Calella
Corporació de Salut del Maresme i la Selva