Loading...
Buscar

En adults, quins antibiòtics són recomanables en cas de faringitis?

  • Fer un ús incorrecte dels antibiòtics pot crear resistència i que en un futur aquests medicaments deixin de ser efectius

La faringitis és un dels motius de consulta més habitual als centres sanitaris entre les persones adultes. La faringitis o mal de gola és una malaltia en la qual hi ha una inflamació de la mucosa de la faringe, que pot ser causada per una infecció o una irritació. Sovint va acompanyada de dolor a l’empassar.

Amb els virus, els antibiòtics no funcionen

La majoria de faringitis infeccioses són causades per un virus i, en aquests casos, els antibiòtics no funcionen. I per tant, no n’hem de prendre, ja que com tots els medicaments, poden causar efectes secundaris. A mes, un ús incorrecte dels antibiòtics pot provocar que els bacteris hi facin resistència, fent que aquests medicaments perdin el seu efecte.

Els antibiòtics són uns medicaments que poden curar infeccions causades per bacteris i només es poden utilitzar en la faringitis quan l’origen és bacterià. Per tant, cal confirmar que la faringitis sigui causada per un bacteri per tal de començar el tractament amb antibiòtic.

Com sé si la faringitis és d’origen víric o bacterià?

Quan visiteu un centre sanitari, i el o la professional sospiti que podria ser una faringitis bacteriana, us farà una prova de diagnòstic ràpid, que permet saber en 5 minuts si la faringitis és causada per un bacteri. La prova consisteix a recollir una mostra fregant amb un escovilló les dues amígdales i la paret posterior de la faringe.

Quins antibiòtics poden ser efectius en faringitis causades per un bacteri?

Quan la faringitis es deu a un tipus específic de bacteri anomenat estreptococ, alguns antibiòtics sí que poden ajudar a curar-la. En aquest cas, tal i com indica l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), els antibiòtics que millor funcionen són la fenoximetilpenicil·lina i l’amoxicil·lina. Això es deu al fet que són efectius contra l’estreptococ i, molt important, l’estreptococ no ha creat cap resistència a aquests medicaments.

Per contra, hi ha altres medicaments que no s’haurien de receptar contra la faringitis. És el cas del grup d’antibiòtics anomenat macròlids, entre els quals es troba l’azitromicina o l’eritromicina, ja que s’ha vist que és freqüent trobar estreptococs que són resistents a aquests medicaments.  Tampoc és recomanable prendre amoxicil·lina amb àcid clavulànic, perquè aquest no aporta millores i pot provocar efectes secundaris com diarrea, vòmits o nàusees.

Tanmateix, sí que hi ha factors que justifiquen que es donin altres antibiòtics diferents de la fenoximetilpenicil·lina i l’amoxicil·lina en el cas de persones al·lèrgiques a la penicil·lina o que han patit diverses faringitis  en els darrers mesos.

No obstant, davant de qualsevol dubte, consulteu sempre amb el teu professional sanitari de referència.

Trobareu més informació en els següents enllaços:

 

Accesibilidad
X